vrijdag 30 maart 2012

Freddy Maertens,
Een Leven in Wit en Zwart
... is het ultieme boek over de lotgevallen van de coureur én de mens Freddy Maertens, die - zoals wij allen - momenten van verdriet en tegenslag doormaakte. Niet in het minst zijn verblijf in dit opwindende tranendal biedt een even pijnlijke als boeiende afwisseling van wit en zwart, gekenmerkt door de strijd tussen goed en kwaad.
Freddy heeft het allemaal in polariserende densiteit beleefd, vanop de hoogste top naar het diepste dal, roem en rijkdom, ellende en armoede.
Het mag een wonder heten dat hij zijn roetsjbaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Marco Pantani en Frank Vandenbroucke de hunne, overleefd heeft. Eerst baadde hij als jonge twen in wereld-vermaardheid en rijkdom vooraleer weer in intrigerende anonimiteit te verzinken en te verkommeren tot hij herrees uit de as van zijn ellende waarna hij van de weeromstuit nog dieper wegzonk in een hel waarin de demon van de drank de scepter zwaaide. Ook dit kwam hij te boven in weerwil van de pijnlijke vaststelling dat hij zijn inmiddels gevorderd leven vanaf nul moest herbeginnen.
Dit fascinerende boek is ook de ultieme afrekening met de inmiddels overleden Paul Claeys, de ceo van Flandria, zijn eerste en langdurigste sponsor, maar meer nog de basis van alle doffe ellende die Freddy Maertens gekend heeft. Dit besef heeft Freddy vanuit zijn aangeboren goedheid altijd verdrongen en meer nog verzwegen voor de buitenwereld, nu (uit)eindelijk niet meer. Ronduit schokkend wat je daarover in dit boek leest.
Rode draad door zijn overleveringstocht is zijn echtgenote Carine die haar Freddy graag zoals beloofd bleef zien en in hem zoals beloofd bleef geloven “in goede én in kwade dagen”.
Beiden zijn uit hun extreme beproevingen sterker gekomen als individuen en als koppel en genieten nu van hun dagen met dochter Romy en kleindochter Anna-Nina.
Een Leven in Wit en Zwart is een geweldige aanrader en beschrijft wat de mallemolen van het leven de coureur en de mens Freddy Maertens aandeed en hoe hij er zich uit redde. Een bijwijlen schokkend verhaal waarin iedereen iets van zichzelf zal herkennen.
Deze sublieme pennevrucht van Rik Van Walleghem, Freddy’s opdrachtgever in en directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, leest als een trein en heeft een heerlijke nasmaak die op korte termijn tot meermaals herlezen zal uitnodigen.
Een Leven in Wit en Zwart kan besteld op
info@uitgeverijkannibaal.be.
Betaling gebeurt door storting van 29,50 euro op rekeningnummer IBAN BE 90 7330 5129 3832 / BIC KREDBEBB met vermelding van uw naam en adres. Het boek wordt u daarna snel thuisbezorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten