vrijdag 30 maart 2012

Ook de aspiranten beginnen er al aan
Palmzondag 2012 brengt niet enkel de Ronde van Vlaanderen maar ook het begin van het seizoen voor de aspiranten (geborenen in 1988, 1989 en 1990).
Vanaf 1999 werden de koersjes voor aspiranten min of meer geofficialiseerd: een inmiddels serieus gestegen (van 250 naar 335 euro) inrichtingsvergunning, een uitslag maar geen (geld) prijzen, zelfs niet in de provinciale, de Vlaamse noch de Belgische kampioenschappen.
Het scheelde evenwel maar weinig of vanaf dit jaar werden de kampioenschappen afgevoerd. Eén van de bobo’s (en niet de minste) wilde zijn willetje doordrukken maar werd door zijn achterban sans gêne teruggefloten.
Er bestaan dus nog altijd lieden die het competitiewielrennen voor jonge tieners en de daarbij opgemaakte uitslag met lede ogen aanzien. Wat denken zij dan van de schoolrapporten in de lagere school (6- à 12-jarigen)?
- “Omdat wie op jonge leeftijd te veelvuldig en te fanatiek koerst het nooit tot contractrenner zal brengen”, luidt het aan de overkant.
Een lachwekkend statement want hooguit één debuterende aspirant op duizend brengt het naderhand tot contractrenner. Laat de 999 anderen dus naar hartelust koersen en schaf de onnozele restrictie van één koersje per week ook maar af. In Nederland is die pampering niet van toepassing. Wat garandeert ze overigens ? Misschien onderwerpen ze zich op een koersloze vrije dag aan een slopende duurtraining achter een brommer en met een voortvarend groot verzet in onveilige verkeersomstandigheden. Of gaan ze clandestien in het buitenland (vooral Nederland) koersen al probeert de Wielerbond daar hardvochtig een stokje voor te steken.
Je kind laten koersen is zoals het opvoeden en de juiste aanpak huldigen: wanneer het fysiek vermoeid is dan laat / doe je het rusten. Met de behaalde resultaten in de koers ga je om zoals met die op school: alles winnen in de koers garandeert zoals 90% in de lagere school geen welslagen in universiteiten of andere hoge scholen. In beide situaties moeten de inspanningen gedoseerd opgevoerd worden, al of niet met de bijstand van een integere begeleider respectievelijk leerkracht. Wie als ouder niet juist kan omgaan met deze situatie zal dat al evenmin kunnen met andere toestanden zoals uitgaan of verkeren op jonge leeftijd.
Ik ben dus een fervent voorstander van koersen voor jonge tieners. Zelfs wie slechts een beperkte periode gekoerst heeft, zal meer en beter kunnen incasseren in het gewone leven.

De praktijk nu. Bij de jongens uit het bouwjaar 1990 is het nog koffiedik kijken. De uitslagen van de Vlaamse en de Belgische veldritkampioenschappen en in mindere mate het schaars bezette omnium-kampioenschap kunnen wel enige vingerwijzing inhouden, al werd Yentl Bekaert in januari 2011 slechts vierde in het omniumkampioenschap vooraleer hij op de weg het merendeel van zijn koersjes won, het kampioenschap van België te Zwijnaarde inbegrepen.
In januari 2012 werd Yentl wel kampioen van België omnium nadat hij ook uitstekend voor de dag kwam in zowel het Vlaams (derde) als het Belgisch (vierde) kampioenschap veldrijden. Een polyvalent raspaardje dat zijn dominantie als dertienjarige met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal kunnen voortzetten al zullen vooral Michael Hillen, Robin Radoux, Dante Scoponi, Florian Vermeersch,... er alles aan doen om de ranke Passendalenaar partij te geven.
Merten De Wever, Yarne Driesen, Arne Peeters, Jens Reynders, de misschien afzwaaiende Arne Sabbe, Lennert Tanghe, Wouter Van Ende,... ook wel de coryfeeën bij de veertienjarigen zijn.

Het wegseizoen 2012 vangt dus een maand vroeger aan dan dat van de vorige jaren en het eindigt al op 16 september in St. Lambrechts-Herk. Tijdens het weekend van 7-8 juli zijn er de provinciale kampioenschappen, op 21 juli in Lierde de Vlaamse en op 5 augustus in Deinze de Belgische kampioenschappen. Tijdens het tweede en het derde weekeinde van juni is er, omwille van de examens, een competitiestop voor de aspiranten. De nieuwelingen en de junioren koersen dan gewoon door alsof er voor hen geen proefwerken bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten