maandag 30 april 2012

Aimé De Gendt en Jonas Rickaert
winnaars van buitenlandse meerdaagsen 
Avia zette de tweedaagse Tour des Juniors (Fr.), in de buurt van Evreux, vrijwel helemaal naar zijn hand. De zaterdagrit naar Le Neubourg, zette al meteen de toon. Aimé De Gendt won die met zowat een minuut voorsprong nadat Kevin Deltombe het pad verkende met een solo van dertig kilometer. Door zijn uitval konden zijn maats krachten sparen in een uitgedunde groep achtervolgers waarin ook Aimé De Gendt en Lindsay De Vylder. Aimé nam het heft van Kevin over met het gekende succes. Avia was in the winning mood en dat hebben de andere teams 's anderendaags geweten in de 20 km. lange ploegentijdrit. Zelfs dubbele materiaalpech voor leider De Gendt, die vanzelfsprekend telkens opgewacht werd, kon hen niet verontrusten. Aimé dreef zijn voorsprong op tot anderhalve minuut.
De slotdag werd dan toch geen formaliteit maar een beproeving die bloed, zweet en bijna tranen kostte. Het begon nochtans perfect. Kevin Deltombe trok door na een tussenspurt en lokte drie anderen mee. Ze liepen tot twee minuten uit. Minstens de dagzege wenkte voor Kevin terwijl Aimé zich bij de achtervolgers passief kon laten meedrijven. Het perfecte scenario dus tot het leidende kwartet door de wedstrijdleiding werd aangemaand om te stoppen omdat het peloton de verkeerde weg was opgestuurd. De vier koplopers koelden in tien minuten helemaal af en de benen verzuurden volledig. Het liep voor geen meter meer en binnen het kwartier werden ze door het peloton bijgehaald. Vooral Kevin werd de dupe, helemaal onderkoeld geraakte hij geen poot meer verder. Hij moest zelfs het peloton lossen en zijn fraaie in het klassement was foetsie. Aimé De Gendt, knus in de buik van het peloton, overleefde deze coup-de-théâtre wel en werd de oververdiende eindwinnaar.
Jonas Rickaert maakte er in La Coupe du President de la Ville de Grudziadz nagenoeg een onemanshow van. Het was geen bewuste keuze, de omstandigheden wilden het zo. Jonas won de eerste rit en stond de leiding niet meer af hoewel hij na twee dagen enkel nog Jan-Willem Welter in steun had. Hij werd vooral door de Kazakken bestookt en zelfs door Diyas Shagyev ten val gebracht waarbij hij veel tijd verloor en virtueel zijn leiderstrui aan Kirill Mordvintsev die zich uit de voeten had gemaakt. Jonas zette de scheve situatie helemaal recht en werd de onbetwistbare allereerste Belgische eindwinnaar van deze Poolse rittenjkoers, die weliswaar betere bezettingen heeft gehad.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten