woensdag 18 april 2012

Bavo Haemels, mooi klinkend nieuw geluid
Als debuterende tweedejaarsnieuweling telde hij in 2010 nauwelijks mee. Hij had nog maar net het voetbal, waarin hij - deel uitmakend van de nationale jeugd (U15) van Racing Mechelen - nochtans ook iets betekende, de rug toegekeerd. Als neo-junior moest hij enkele anti-omstandigheden pareren om zich te profileren. Zonder veel voorbereiding begon hij aan het seizoen dat meteen abrupt onderbroken werd toen hij tijdens een partijtje zaalvoetbal een knieschijf brak. Zes weken later zat hij opnieuw in het zadel. In de St. Martinusprijs van Kontich reed hij, verstoken van een specifieke tijdritfiets, een opmerkelijke proloog: 29ste op 177, waarbij hij nogal wat ronkende namen en geregelde winnaars achter zich liet. Het boostte hem voor het vervolg van de zomer, waarin hij zelfs een zege (in Steendorp) behaalde. Hij realiseerde het allemaal als zestienjarige.
Eén en ander bracht zijn ambities als coureur in een stroomversnelling. Een fonkelnieuwe FSM-fiets (carbon) kwam reeds in zijn bezit in de loop van 2011. En tijdens het tussenseizoen werd er een vakbekwame trainer, die zich liever op de achtergrond houdt, bijgehaald die schema’s opstelde.
Bavo zou er in 2012 wel eens velen verbaasd kunnen doen opkijken, werd geopperd, en zover was het inderdaad al na de eerste anderhalve maand. Aanvankelijk hield hij het bij een mooie serie ereplaatsen in regionale koersen (4. Rijkevorsel, 3. Opwijk, 3. Lierde, 4. Outrijve, 2. Wambeek, 6. Aarschot). Om gek van te worden, al die eervolle nederlagen? Niet Bavo Haemels! Want hij heeft op 25 maart een door de mazen van ons net geglipte wedstrijd in Soumagne te hebben gewonnen. In Pommeroeul had hij niet dezelfde verwachtingen. Hij vond het al een bonus dat hij daar aanwezig mocht zijn. In al zijn bescheidenheid vroeg hij zelfs zich af wat hij daar kon gaan uitrichten en dus lag die verre verplaatsing in balans met een veel nabijer namiddagje Chiro.
Goed dat hij deze keuze maakte want 15 april werd zijn D-day. In de G.P. Bati-Metallo rond Pommeroeul maakte hij deel uit van een uitgebreide kopgroep waarin vooral ook Jasper Dult, Mathieu van der Poel (heroptredend na een exquise winter in het veld), Joachim Vanreyten, Kevin Deltombe, Cedric Vanhoutteghem, Miel Pyfferoen, Brent Luyckx, Jenthe Biermans, Lindsay De Vylder, Etienne van Empel, Jelle Feys, Glenn Cauwelier, Jan Logier,... Bavo zette alle op alles tijdens de slotkilometers maar omdat hij geen kloof kon slaan, beriep hij zich op een krachtspurt waarin bleek dat hij, na een slopende tocht door de Borinage, nog het meest overschot had. Bavo gaf ze er één voor één van langs zodat hij op slag tot de fine fleur van de juniorenlichting 2012 behoort en in aanmerking komt voor nationale selecties.
Wat het nog straffer maakt is, is dat hij (°5.11.1994) het hele seizoen als 17-jarige doormaakt. Anderzijds is het sneu dat hij er zaterdag aanstaande niet bij is in de eerste nationale tijdrit te Opoeteren, die zijn intrinsieke capaciteiten nog meer in kaart had kunnen brengen. Debet aan die afwezigheid is zijn kampioenschap van Antwerpen dat schabouwelijk verliep omdat hij het niet verkende en waardoor hij verkeerd reed. Hij zette niettemin door en eindigde (17de) nog net in de eerste helft van de uitslag.
Deze toegelaten uitschuiver wil hij de komende weken, misschien al in Borlo (1 mei) maar zeker in de proloog van de St. Martinusprijs rechtzetten. Tegen dan zal hij ook over een specifieke tijdritfiets beschikken.
Bavo Haemels is nog geen vakidioot en zal het ook niet gauw worden. Zijn studies sportwetenschappen aan het H.Hartcollege van Heist-o/d-Berg genieten volstrekte prioriteit en wat het wielrennen brengt, dat ziet hij dan nog wel. Hij wil het allemaal zo lang mogelijk zonder druk op zich laten afkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten