donderdag 26 april 2012

Chris Froome, (beetje) back in town
Chris Froome, de opzienbarende tweede van de Vuelta 2011 die zelfs eindwinnaar had moeten zijn, is eindelijk (een beetje) back in town. Hij begon zijn seizoen in de Algarve (die hij al snel moest verlaten met ontstoken luchtwegen) en in het Critérium International. Indien hij het einde haalt van deze Tour de Romandie zal hij amper een dozijn competitiedagen in de kuiten hebben. 
Voor die nefaste ontwikkeling is een parasitaire infectie, opgedaan tijdens een bezoek aan zijn geboorteland Kenya in november 2010, verantwoordelijk. Froome eindigde in Romandië niet dichter dan 130ste in de proloog en haalde de volgende dagen ternauwernood tijdig de finish.
Na zijn knalprestatie in de Vuelta 2011 dacht hij dat hij van zijn schistosomiasis af te zijn maar die stak opnieuw de kop op. Een andere behandeling nam zijn vertwijfeling niet helemaal weg. Het zal een succes zijn indien hij tegen half augustus weer helemaal oké is. Dan kan hij zich opladen om te bevestigen Vuelta in plaats van achter te blijven als het zoveelste one hit wonder, een kwalificatie die hem nu reeds wordt toegedicht. 
Froome staat weer helemaal in de schaduw te staan van Bradley Wiggins, die hij in de herfst van 2011 leek te verdringen. Wiggins zag de bui hangen en liet zijn vijf jaar jongere teamgenoot in de waan dat hij de Vuelta 2011 wel degelijk kon winnen. Chris bleef dus braafjes bij hem in plaats van de uitbrekende Juan Jose Cobo te volgen, iets wat hij zeker had gekund en hetgeen hem wis en zeker de eindzege (die hij tot op 13" benaderde) zou hebben opgeleverd. Vraag is of zo'n unieke kans ooit nog terugkeert. Allicht niet.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten