vrijdag 6 april 2012

Contractrenners en wat ze verdienen
Jobat trok na wat een contractrenner vandaag de dag verdient. 
Vroeger werden wielrenners “dwangarbeiders van de weg” genoemd, thans zijn het “koersende bedienden”.
- “Ze genieten inderdaad het bediendenstatuut”, beaamt Marc Van Boterdael, boekhouder bij de Wielerbond. “Dat is zo opgenomen in het sociaal statuut. Een contractrenner die koerst heeft dus recht op een pensioen omdat hij sociale lasten betaalt.”
Een minimumloon is wettelijk vastgelegd door barema's van de Internationale Wielerunie.
Zo verdient een neoprof bij een continentale ploeg als An Post-Sean Kelly minstens 17.350 euro per jaar, een renner uit een procontinentale ploeg als Landbouwkrediet krijgt minimum 27.500 euro per jaar betaalden een renner bij een World Tour Team, als bijvoorbeeld Vacansoleil, heeft jaarlijks recht op minstens 30.000 euro.
- “Dertig procent van de renners rijdt voor het minimumloon”, weet Cédric Vasseur, ex-voorzitter van de Internationale Wielervakbond CPA. “Voor de renners uit de ProTour bedraagt dat minimum ongeveer 2.500 euro per maand. De rest verdient iets meer, de absolute top veel tot heel veel meer”.
In het geval van Tom Boonen is dat naar verluidt een slordige één miljoen euro per jaar hetzij een kleine 85.000 euro per maand, exclusief prijzen en premies. 
In vergelijking met het tennis en het voetbal zijn dat democratische lonen. In vergelijking met wat de meesten op hun leeftijd zonder hogere kwalificatie in het gewone beroepsleven zouden verdienen is dat een aardige verloning want vergeet niet dat er nog prijzen en premies bij komen.
Het wordt liever verzwegen maar het moet erbij dat een respectabel aantal renners zichzelf inkoopt door een aanzienlijk gedeelte van zijn contract zelf te financieren. Het fenomeen “broekzak-vestzak” is in de meeste continentale en procontinentale ploegen vertegenwoordigd. Meestal zijn dat jongens die omwille van hun beperkte mogelijkheden normaliter niet in aanmerking komen voor een precieus contract. Het is hun goede recht dat te doen, denk je dan, ware het niet dat ze op die manier de pas afsnijden voor jongeren, die inzake vaardigheden, meer recht hebben op een eerlijke kans als contractrenner. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten