maandag 16 april 2012

Leider: Limburg, Limburg du allein...
Of ik iets tegen Limburgers heb? Néén en waarom zou ik, al zal het na dit item allicht weer anders begrepen worden.
Zaterdag waren er in Limburg uiteindelijk toch kampioenschappen tijdrijden, die in de andere provincies doorgang vonden op de vrije dinsdag 3 april, aan het begin van de paasvakantie. Men moet zich afvragen waarom Limburg van die streefdatum moest afwijken en opschuiven naar zaterdag 14 april, tijdens het weekend dus waarop andere wedstrijden georganiseerd waren.
Vorig jaar was het nòg straffer. Toen werden die Limburgse tijdritkampioenschappen in Leopoldsburg zowaar 35 km. verder op dezelfde 16 april georganiseerd als de nationale tijdrit in Opoeteren zodat de beste Limburgse tieners wijselijk de voorkeur gaven aan het nationale gebeuren.
Nu viel die stuitende cumul weg en toch hadden ze PK beter niet georganiseerd, bevroedden de meeste betrokkenen want de wedstrijdjury maakte er een niet te beschrijven potje van met tijdopnames die niet klopten, renners van het geplande parcours afweken, afstanden die niet klopten. Gekker kun je het niet bedenken. Een kaakslag voor al wie zich daarvoor vrijmaakte en er zijn kostbare tijd in stak. Enkel de (al of niet terechte) winnaars zullen de bek in de pluimen houden.
De heisa begon al enkele dagen voor de start toen de nieuwelingen vernamen dat een tijdritfiets taboe zou zijn. En dàt nadat de nationale wielerbond aanspoorde om te investeren in deze belangrijke discipline. Een respectabel clubs deed dat dus en schafte zich bijpassende fietsen aan, die men in het Limburgs tijdritkampioenschap dus niet zou mogen aanwenden. Men viseerde vooral de zogenaamde duikfietsen (met een kleiner voorwiel). De hedendaagse tijdritfietsen zijn evenwel géén duikfietsen, hadden de achter de feiten hinkende en/of waggelende Limburgse afgevaardigden moeten weten.
Dit voorval was slechts klein bier in vergelijking met wat er de dag zelf werd opgevoerd. Vooral Koen Aerden kan daar meer over vertellen. Om de tweede beste tijd af te klokken en kampioen te worden bij de eerstejaars moest hij twéé tijdritten rijden. De eerste keer werd hij de verkeerde weg opgestuurd en mocht hij het overdoen. Gelukkig liep het voor hem goed af.
Enkel van de eliten zonder contract en van de beloften werd een uitslag opgemaakt of althans bekendgemaakt en het is zeer de vraag of er van de junioren en de nieuwelingen nog één volgt.
Er is nog meer slecht nieuws in verband met het Limburgse wielrennen want er komen dan toch geen provinciale wegkampioenschappen voor juniores en nieuwelingen. Even leek Alt-Hoeselt in te springen maar om allerlei goede redenen zagen ze daarvan af, net als het naderhand opgevoerde Lanaken opgevoerd. Even zag het ernaar uit dat het vertrouwde Peer (waar overgedateerde bobo’s thuis zijn) soelaas zou brengen voor de junioren maar op zondag 13 mei is er op die locatie een manche voor de MBX-Topcompetitie, die aan inrichtingsvergunning meer opbrengt en die men dus niet voor het hoofd wilde stoten.
Limburg wordt almaar meer de witte vlek op de Vlaamse wielerkaart. Men verdient beter want in de meest oostelijke Vlaamse provincie huizen, ondanks alles, veel mensen met het wielerhart op de juiste plaats, zoals onder anderen Omer Bovy (Vliegend Wiel Borlo) en Theo Leenders (Wielerclub Maaslandse Pijl) als  gedreven ambassadeurs om toch enkele mooie Limburgse meubelen te redden. Bovy richt de prestigieuze Ster van Zuid-Limburg in en heeft er de nationale tijdrit in "zijn" Borlo (ook dit jaar op 1 mei) al enkele jaren bijgenomen. Op 15 juli depanneert hij de Globelaan ook met het in de armen sluiten van de nationale ploegentijdrit voor alle categorieën. Leenders van zijn kant organiseert de nationale tijdrit van zaterdag aanstaande in Opoeteren.
De waarheid heeft zijn rechten en volgens niet weinigen zou het opstappen van Jean Bollen geen beterschap gebracht hebben, wel integendeel. Velen zijn nu al overtuigd dat het niet Roland Alenis zal zijn die de Limburgse wielerlente inluidt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten