zondag 1 april 2012

Het hoogfeest van de Bietjes


Sean De Bie verkeerde al de hele openingsmaand in uitstekende doen. Dat zette hij in de verf met ereplaatsen in vier interclubs (7de Brussel-Opwijk, 8ste Vlaamse Pijl - Harel-beke, 5de Kattekoers - Deinze-Ieper en medeleider in de Topcompetitie, 3de G.P. Wilfried Peeters). Daar sloot een regionale zege in Florennes bij aan. Eén en ander werd overtroffen door zijn triomf in de openingsrit van de 17de Triptique des Monts et Châteaux. Een zege met duidelijke meerwaarde want tussen Estaimpuis en Quevaucamps werd nogal wat stekelig klimwerk geserveerd. Op de vierde klim van de dag, de Côte de Saule Pendu, voerde Alexandr Pliuschin (in 2007 winnaar der Ronde van Vlaanderen voor beloften). Zijn jonge Luxemburgse ploegmakker Bob Jungels (wereldkampioen tijdrijden bij de junioren) schoof behoedzaam mee. Sean De Bie wist dat hij niet mocht dralen. Om de twee brommers moest Sean bijwijlen tussen zijn kader hangen. Het was buigen maar niet barsten. Het kostte ook de twee Leopards krachten en tijdens de laatste vijftig kilometer verwierf Sean gaandeweg gelijke tred. In zijn twee tegen één was hij zo vermetel om tijdens het laatste uur niet meer over te nemen om zijn kansen op de dagzege, die hij met duidelijk verschil behaalde, te vrijwaren.
Wat een opsteker, die hem aanvankelijk toch niet deed dromen van de eindzege. Want die zou naar Jungels, de duidelijk betere tijdrijder, gaan. Tijdrijden is nu éénmaal de vermeende achillespees van De Bie, al werd hij in de tijdrit van de Triptique 2011 toch vijfde. Dit keer werd hij slechts zevende, zowaar in dezelfde tijd als ... Jungels, die met fracties van seconden leider werd. Voor enkele uren slechts want in de korte namiddagrit stond hij in Vieux-Condé (Fr.) weer op het podium, dit keer naast winnaar Antoine Demoitié en de Nederlander Wouter Wippert. Hij heroverde de leiderstrui.
Eindzege of niet, Sean De Bie wordt volgende zaterdag ongetwijfeld de spilfiguur van de Belgische ploeg in de Ronde van Vlaanderen voor beloften (op zaterdag 7 april de openingsmanche van de Nations Cup) die bondscoach Jean-Pierre Dubois maandag bekend maakt.
Daarna rijdt Sean La Côte Picarde (eveneens Nations Cup) en Liège-Bastogne-Liège (14 april) of Zellik-Galmaarden (15 april), die mekaar dus beconcurreren, alweer een blunder van de Wielerbond.
Het feest van de Bietjes werd in de loop van de late namiddag nog completer gemaakt door de melding dat ook Mike gewonnen had, in Amay met good old Kurt Geysen in steun.
Ook voor de jongste, die het wel eens moeilijk met zichzelf heeft, is dit een boost die hem het vertrouwen moet geven voor een spraakmakend maidenseizoen bij de beloften.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten