vrijdag 20 april 2012

Nationale tijdrit te Opoeteren
Zwaar gevallen Michael Goolaerts ontbreekt
In Opoeteren, aan de mooiste kant van Limburg, wordt zaterdag de eerste nationale tijdrit van het seizoen betwist. Tijdritten en Limburg lijken geen goede combinatie maar men mag ervan verzekerd zijn dat Freddy Van Steen en zoon Kris de tijdopname in perfecte banen zullen leiden. Tenzij Murphy agressief zijn opwachting maakt.
Opoeteren krijgt geen deelnemersveld au grand complet. Het kan ook moeilijk anders. Bij de junioren ontbreken d'office Kevin Deltombe, Maxime Farazijn, Johan Hemroulle, Jan Logier, Joachim Vanreyten en Dries Verstrepen. Ze zijn aan de slag in de Tour of Istria, tellende voor de Nations Cup. Ook Michael Goolaerts moet noodgedwongen verstek geven. Op training met zijn tijdritfiets ging hij donderdag zwaar overkop. Hij werd met kneuzingen aan de borstkas en de heup opgeraapt en naar Spoed - Herentals overgebracht. Het had veel slechter kunnen aflopen, al moet hij behalve uit Opoeteren ook 's anderendaags uit de Omloop van Borsele wegblijven.
Die ontwikkelingen bombarderen neo-junior Nathan Van Hooydonck (die het in het kampioenschap van Antwerpen verrassend haalde van Goolaerts) tot absolute favoriet maar het is de vorm van de dag die bepalend is. Zo werd hij (+7") vorig jaar bij de nieuwelingen "slechts" vierde na Dries Verstrepen, Gerben Persoon (+5") en Mathias Van Gompel (+6"). Persoon (inmiddels kampioen van Vlaams-Brabant) en Van Gompel zijn er opnieuw bij en komen in aanmerking voor het podium, net als de tweedejaars Jasper Dult (verrassend derde in de proloog der Ster van Zuid-Limburg), Indien er andere namen dan voornoemden de uitslag toppen dan mag men van aangename verrassingen gewagen. Er zijn overigens nog meer absents qui ont tort: Bavo Haemels (die zich op het moment dat hij zich moest inschrijven nog niet bewust was van zijn ontluikende capaciteiten), Cedric Verbeken (winnaar in Aalst-St. Truiden, de openingsmanche der Beker van België), West-Vlaams kampioen Seppe Verschuere en Oost-Vlaams kampioen Dieter Verwilst.
Bij de nieuwelingen lijkt de kansenbeschouwing eenvoudiger. Men gaat uit van een interessant duel tussen Senne Leysen en Jordi Warlop. Zij zijn de dragende figuren van deze lichting met Charlie Arimont en Enzo Wouters, die het allebei niet zo begrepen hebben op de tijdrijden. In hun respectief provinciaal kampioenschap stelden ze teleur. In Opoeteren moeten ze de knop zien om te draaien. Die knop zit nièt in hun benen maar tussen hun oren. Wiebren Plovie werd, als eerstejaars nog wel, in de nationale tijdrit van Adinkerke vorig tweede op amper 4" van Jenthe Biermans. Dit jaar vergaat het hem totnogtoe een stuk minder maar misschien luidt Opoeteren zijn heropstanding in op voorwaarde dat hij zijn innerlijke rust bewaard heeft. Ook van Laurens Boons (vice-kampioen van Antwerpen), Jonas Castrique (die als Henegouwer, rijdend voor een West-Vlaamse club, van PK's verstoken blijft, een schandalige discriminatie), Simon Claeys, Igor Decraene, Robbe Ghys (kampioen van Limburg), Antoine Loy (kampioen van Henegouwen), Stef Rogier (kampioen van Vlaams-Brabant), Franklin Six (het petekind van Frank Vandenbroucke en tweede in het PK van Henegouwen), Jeroen Van den Berghe (die Enzo Wouters in Aalst-St. Truiden klopte en derde werd in het PK van Antwerpen),... mag één en ander verwacht worden in Opoeteren. Niet van Thibault Devoldere, de Oost-Vlaamse kampioen die pas in de nacht van vrijdag op zaterdag terugkeert van een schoolstage in St. Malo. Indien er andere namen dan voornoemden de uitslag toppen dan mag men ook hier van aangename verrassingen gewagen.
De bezetting bij de beloften is veel schraler. Goed dat de contractrenners Jonathan Breyne en Kevin De Jonghe hun opwachting maken. Als beloften komen zij alsnog in aanmerking voor een WK-selectie bij de beloften in Valkenburg, vandaar. Benieuwd hoe Mike De Bie, Martijn Degreve, Christophe Sleurs (kampioen van Limburg), Frederik Frison (kampioen van Antwerpen), Jef Van Meirhaeghe (als die zijn dagje heeft...), Alphonse VermoteJonas Viaene (twee jaar geleden in Nééroeteren de verrassende winnaar bij de junioren), Jens Wallays,... hen partij geven. Jammer dat drie van de vijf Vlaamse provinciale kampioenen ontbreken: Jasper De Buyst (Vlaams-Brabant), Matthias Legley (West-Vlaanderen) en Edward Theuns. Een beetje raar toch de de provinciale afdelingen de renners met het mes op de keel (op straffe van een week schorsing) verplichten om deel te nemen aan de provinciale kampioenschappen op de weg terwijl ze dat niet doen voor de nationale tijdritten. De inrichters van Monteaken en Borlo (1 mei) verdienen beter.
Het zijn en blijven tijdritten op Belgisch niveau, dat men stevig had kunnen opkrikken door bijvoorbeeld de betere Nederlanders uit de respectieve categorieën uit te nodigen. Dan zou men de wel eens gerealiseerde relatief hoge uurgemiddelden nog beter op hun juiste waarde kunnen inschatten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten