zaterdag 7 april 2012


Wildcards voor de 99ste Tour uitgereikt
De eerste achttien teams uit de WorldTour-ranking (onder wie Saxo Bank zonder de geschorste Alberto Contador) waren al gekwalificeerd. Op Goede Vrijdag raakte ook bekend aan wie de vier wildcards uitgereikt worden: de drie Franse teams Cofidis, Europcar en Saur-Sojasun plus het Nederlandse team Argos - Shimano. Daar is, zo lijkt mij, geen speld tussen te krijgen.
Europcar had de subjectieve Franse nationaliteit niet eens nodig om een certitude te zijn in de Tour van 2012 na wat onder anderen Thomas Voeckler (vierde) en Pierre Rolland (dagwinnaar op Alpe-d’Huez en beste jongere) in 2011 voor het voetlicht brachten.
Ook Cofidis is in-con-tour-na-ble dankzij David Moncoutié (de evergreen van het hooggebergte) en de Estse runner up Rein Taaramae. Er is ook Samuel Dumoulin die in 2008 een rit (Nantes) won en jaarlijks een respectabel aantal overwinningen behaalt.
Moncoutié was vorig jaar nog etappewinnaar. Vier Belgen maken deel uit van de rode falanx van de kredietverlener: Edwig Cammaerts, Jan Ghyselinck, Nico Sijmens en Romain Zingle.
Saur-Sojasun is de absolute underdog in dit gezelschap, maar die pleegt wel eens te verrassen. Sterkhouder Jérôme Coppel werd vorig jaar op zijn sokken veertiende en op zijn 26ste wil hij nog beter doen. Om dat doel waar te maken staat hij nogal geïsoleerd. De stijlrijke Jimmy Engoulvent en het oorspronkelijke klimmertje Brice Feillu (in 2009 zowaar dagwinnaar op Arcalis) zijn zowat de enigen met een bescheiden verleden in de Tour. Er is ook de toch al 26-jarige Julien Simon, die in de jongste Volta a Catalunya twee ritten won en aansluitend ook de Route Adélie de Vitré op zijn naam bracht. Iemand met het ideale profiel dus voor een dagzege in de Tour.
Last but not least is er Team Argos - Shimano met de Duitse bolides John Degenkolb en vooral Marcel Kittel. Eén of meer dagzeges worden het leidmotief want van een klassementsrenner valt er geen spoor te bekennen. Er is nog een derde Duitser, Patrick Gretsch, een kandidaat winnaar van de proloog in Luik, die op 30 juni de 99ste Tour op gang brengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten