vrijdag 13 april 2012

Zilveren Herman Vanspringels Diamond       wordt een hoogmis van het jeugdwielrennen
Het lijkt bij voorbaat vast te staan dat de zilveren Herman Vanspringels Diamond, de eerste manche van de Topcompetitie, dé nieuwelingenkoers van 2012 wordt. Naast vrijwel alle beste Belgische 15- en 16-jarigen komen ook een Deense en een Duitse selectie alsook twee toonaangevende Nederlandse clubs RWC Ahoy (met onder anderen de van bij de aspiranten bij ons welbekende Tim van der Poel, die op paasmaandag Maxim Bollé in Pollare klopte) en Restore C.T. (met onder anderen Jim Lindenburg, die begin maart in Harzé won) aan de start. Dat betekent ruim 150 nieuwelingen die garant staan voor een spetterende vertoning.
Het leeuwenaandeel wordt natuurlijk ingevuld door de autochtonen, aangevoerd door uittredend winnaar en regérend kampioen van België Enzo Wouters, die in 2012 met "slechts" twee overwinningen nog geen zweem van overwinnelijkheid heeft geëtaleerd. Tweemaal Wesley Widar (Zepperen en Zoutleeuw), Max Mol (Essen) en Jeroen Van den Berghe (Aalst-St. Truiden en naderhand derde in het Antwerpse PK-tijdrijden) slaagden erin hem een zege afhandig te maken. Geen van die overwinnaars is er in Nieuwmoer bij. Als afwezigen hebben ze ongelijk en zijn ze een zorg minder voor Enzo Wouters, die zich overigens nog niet ongerust hoeft te maken dat het in maart wat minder liep dan hij verhoopte. In Nieuwmoer kan hij een eerste rechtzetting plaatsen.
Tijdens de aanvangsweken van het seizoen 2012 werd Enzo ruim overtroffen door zijn West-Vlaamse DJ-Matic-maat Jordi Warlop, die in de vorm van zijn leven verkeert en op paasmaandag de Haspengouw Tour, de binnenlandse eerste interclub van het seizoen, overtuigend naar zijn hand zette. Zijn enige medevluchter, de Deen Jesper Schultz, werd in de slotkilometer als het ware doodgeknepen. De boerenzoon uit Stuivekenskerke (een deelgemeente van Diksmuide) is de eerste sterkhouder van deze lichting want vijf dagen vòòr Borlo werd hij ook al (aan 46,18 km./ u. of 0,02 km. sneller dan Seppe Verschuere, de kampioen bij de junioren) overtuigend kampioen van West-Vlaanderen - tijdrijden.
Warlop krijgt in Nieuwmoer vooral ook te maken met hen die een geweldige prille lente beleefden: Charlie Arimont (winnaar van de Omloop van Noord-West Overijssel), Maxim Bollé, Laurens Boons, Simon Claeys, West-Vlaams kampioen John Ross Clauw, smaakmaker Arne Clicteur, Steff Cras, Jurian Cuyvers, aanvaller Guillaume Deceuninck (die zich voor Jordi Warlop uit de voeten maakte in Edewalle), Alfdan De Decker, Dennis Delmotte (snel én klaarkijkend), Thibault Devoldere (kampioen van Oost-Vlaanderen tijdrijden), Senne Leysen (kampioen van Antwerpen tijdrijden en 's lands eerste hardrijder), Antoine Loy (kampioen van Henegouwen tijdrijden en drie andere overwinningen), Milan Menten, Wouter Persoon, Emiel Planckaert, Wiebren Plovie, Laurent Roels, Stef Rogier (kampioen van Vlaams-Brabant tijdrijden), Tom TimmermansOost-Vlaams kampioen Arno Van der Beken (die Jordi Warlop versloeg in Zonnebeke), Robin Van Meerhaeghe, Vlaams kampioen Thimo Willems, Gianni Wytinck (die Jordi Warlop in Ieper versloeg),... Ze zijn er dus quasi allemaal bij, de betere nieuwelingen, en dat is het grote verschil met de overroepen Beker van België, waarin de beste clubs met een beperkte selectie aantreden
De erelijst van de Herman Vanspringels Diamond serveert een bloemlezing van ronkende namen:
Davy Commeyne (1996), Wouter Van Mechelen (1997), Wim De Vocht (1998), Jurgen Van den Broeck (1999), Jurgen Roelandts (2001), Nikolas Maes (2002), Jarl Salomein (2005), Guillaume Van Keirsbulck (2007), Dylan van Baarle (2008), Boris Vallée (2010), Jonas Rickaert (2010) en Enzo Wouters (2011) die kort of langer van het profpeloton deel uitmaakten/uitmaken zoniet nog zullen doen. Zelfs de respectieve tweedes in de uitslag ondersteunen het uitzonderlijk hoge gehalte van deze droomkoers: Wim Omloop (1988), Tom Boonen (1996), Jelle Vanendert (2004), Jasper Stuyven (2008) en Martijn Degreve (2009).
De Herman Vanspringels Diamond is ook keer op keer een haard van sociale beléving van de vroege middag tot de late avond. Vriendschappen ontstaan er of worden bekrachtigd en zakenlieden hebben er in de nadagen al mooie contracten afgesloten. Meer moet dat niet zijn om af te tellen naar beloken Pasen.

1 opmerking:

  1. Mooie voorbeschouwing! Nog eens een teken dat je echt wel iedereen in het jeugdwielrennen goed kent! Veel succes met je site!

    BeantwoordenVerwijderen