maandag 14 mei 2012

Francisco Ventoso alert in de chaos
In de Giro van de middelmatigheid heeft  Francisco Ventoso (voor het tweede jaar op rij) zijn dagzege meegepikt. Dat had hij vooral te danken aan het chaotisch verloop van de spurt. Een overgretige Filippo Pozzato schoof uit en hij sleurde vooral Mark Cavendish en Matthew Goss in zijn onheil mee. Dat plaveide het zegepad van de alerte Ventoso die het vorig jaar rond hetzelfde tijdstip in Fiuggi Terme haalde van Alessandro Petacchi en van de vermaledijde Roberto Ferrari. Kort voordien ondernam Joaquin Rodriguez een verwoede poging om Ryder Hesjedal van zijn sokkel te stoten. Een stijloefening want met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid mag verwacht worden dat de Spanjaard in Assisi zijn (dubbel)slag thuishaalt.
Francisco Ventoso, net dertig geworden, bevindt zich in de mooiste fase van zijn carrière. Behalve twee precieuze dagzeges in de Giro behaalde hij er al eerder in de Vuelta van 2006. In Almendralejo rekende hij af met hoger inschatte bolides als Thor Hushovd, Erik Zabel, Robbie McEwen,... En in 2010 werd hij de eerste Spaanse winnaar van Paris-Brussel, de ontwaarde klassieker van de hoofdsteden.  
Ook Francisco Ventoso is geen onbeschreven blad. Hij werd buiten competitie betrapt op het bezit van een maskeermiddel. Hij maakte in die periode deel uit van het beruchte Saunier Duval - Prodir. Na het uitzitten van negen maanden schorsing moest hij zich vergenoegen met een onderbetaalde stek in kleinere ploegen. Misschien is dat zijn geluk geweest. Deel uitmakend van het bescheiden Britse Carmiooro-NGC won hij de klassieker der hoofdsteden, waaraan hij anders misschien niet had deelgenomen. Dat succes bracht hem in beeld bij het opstartende Movistar, dat al veel genoegen heeft beleefd aan hem. In de betrouwbare Cycling Quotient Ranking bekleedde hij eind 2011 een erg knappe 59ste plaats. Die zou hij eind dit jaar wel eens kunnen verbeterd hebben. Zijn hoogste doel - een dagzege in de Tour - zal allicht nog niet voor dit jaar zijn want hij focust zich andermaal op de Vuelta en het aansluitende wereldkampioenschap in Valkenburg, waar hem een op maat gesneden parcours wordt geserveerd. Indien Alejandro Valverde, zijn landgenoot en dagdagelijkse kopman, in Nederlands-Limburg zou falen dan staat hij klaar om het voortouw over te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten