maandag 14 mei 2012

Limburg als wielerprovincie samenvoegen met Luik!
Nieuweling Milan Menten en junior Wouter Leten hebben er geen erg dat er geen kampioenschap van Limburg, waaraan ze toch niet hadden mogen deelnemen, georganiseerd werd. Ze vingen dit op door kampioen van ... Luik te worden. Ik kan mij voorstellen dat de ingezetenen van deze provincie niet onverdeeld gelukkig zijn met deze gang van zaken. In Lierneux haalden liefst negen Vlaamstaligen eerste dertien van de uitslag. Ze maken allemaal deel uit van het ooit veelgeplaagde U.C.S. Crabbe-Performance, dat nogal wat Limburgse tieners een sportief asiel verleende en mooie ontplooiingskansen biedt.
Wordt het niet stilaan tijd dat men de wielerprovincie Limburg samenvoegt met Luik zoals men eerder al deed met Waals-Brabant-Namen-Luxemburg? In die gefuseerde provincie werd zondag ook een provinciaal kampioenschap georganiseerd. Thomas Deruette haalde het in Libramont van amper vierentwintig concurrenten (?), bij wie de vijfde al zes minuten achterstand telde.
Eén en ander zegt veel over de - meer nog dan in Vlaanderen - schrijnende toestanden van het jeugdwielrennen onder de taalgrens. Ook in het kampioenschap van Luik waren er slechts 37 deelnemers onder wie een derde Limburgse gedomilicilieerden.
En Henegouwen? Ook deze provincie bleef, voor zover ik kan nagaan, verstoken van een kampioenschap, althans tijdens het weekend van 12-13 mei,  misschien volgt dat later nog, al zou mij dat verwonderen omdat er geen enkele aanwijsbare reden was om een afwijkende datum toe staan.
En ja, Limburg, ach Limburg, dat toch veel te weinig doet voor zijn ingezeten coureurs maar er, na Leopoldsburg voor nieuwelingen in 2011, wel in slaagt om op Sinksen het kampioenschap van België voor junioren te organiseren in Heusden-Zolder. Eigen volk laatst, het is ook van toepassing in Limburg. Het wielrennen in Oost-België zit met een soort ... Brussel-Halle-Vilvoorde opgescheept. In deze zijn de Vlamingen voor één keer positief gediscrimineerd. Als dat maar blijft duren...
En wat doet de KBWB-RLVB? Ze staat erbij en kijkt ernaar. Over afzienbare tijd wordt hun jaarbalans vrijgegeven, als dat al niet is gebeurd. Het relaas van die cijfers zal leren dat we hier eerder met een spaar- dan met een sportbond te maken hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten