vrijdag 11 mei 2012

Miguel Angel Rubiano is nochtans (nog) geen klimmer
Neen, Miguel Angel Rubiano Chavez is op zijn 27ste (nog) geen klimmer maar eerder een rouleur. De 96ste Giro is nog maar de tweede waaraan hij deelneemt. In 2006 maakte hij er povertjes kennis mee met de 126ste eindplaats nadat hij in geen enkele etappe dichter dan de 32ste. In zo'n aanklamper was geen enkele Pro Tour - ploeg geïnteresseerd.
Rubiano zocht en vond het in de Italiaanse ééndagskoersen met een sliert (verre) ereplaatsen in 2009, hetgeen hij in 2011 nog overtrof en waaraan hij een dag- en de dagzege in de Tour de Hokkaido toevoegde. Eén en ander voerde hem naar de rand van de top-honderd van de betrouwbare Cycling Quotient Ranking en dat bracht hem in de belangstelling van Androni Giocattoli. Een aangezien deze squadra wel voor de Giro geselecteerd werd, was Rubiano er zes jaar later opnieuw bij.
En zie waartoe dit leidde. Met de Cingoli, de Passo della Cappella, de Montelupone en de Montegranaro was de zesde etappe eerder een overgangsrit, haalbaar voor velen want Mario Cipollini won twintig jaar geleden in datzelfde Porto Sant'Elpidio. Dit keer was er geen spurter aan het feest maar wel de verbeten Miguel Angel Rubiano, één van de vijf survivors uit een ontsnapping van vijftien die al na tien kilometer gestalte kreeg en het dus bijna tweehonderd kilometer uitzong. Rubiano maakte zich tijdig uit de voeten en hield warempel nog stand ook en pakte benevens de dagzege ei zo na ook de roze leiderstrui. Cesare Benedetti, Alexsandr Dyachenko, Michal Golas en Adriano Malori, die hij had losgegooid, konden de totale vernedering nog net voorkomen.
Niet Miguel Angel Rubiano maar Adriano Malori nam de leiderstrui van de al meteen zwalpende Raimundas Navardauskas over. Malori werd in 2006 Italiaans en Europees kampioen tijdrijden en tenslotte zelfs wereldkampioen tijdrijden. Er werd hem een grote toekomst toegedicht. Ten onrechte want hij haalde enkel nog het nieuws als de ... rodelantaarndrager uit de Tour van 2010. Toen hij in 2011 eindelijk ook als contractrenner kampioen van Italië tijdrijden werd laaide de hoop weer op maar op het wereldkampioenschap in Kopenhagen bleef hij steken op een ontluisterende 24ste plaats op 4'46" van Tony Martin.
Het vermoeden is groot dat vrijdag 11 mei 2012 zowel voor Miguel Angel Rubiano als voor Adriano Malori een zeldzame triomfdag zal zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten