zondag 13 mei 2012

Ook Domenico Pozzovivo is géén blijvertje
Op de dag dat - zoals algemeen verwacht - na Adriano Malori ook Miguel Angel Rubiano helemaal verloren reed in de Abruzzen is na Paolo Tiralongo een volgende Italiaan opgestaan met meer verleden dan toekomst. Domenico Pozzovivo is zijn welluidende naam. Eind november wordt hij al dertig jaar en hij maakt al acht seizoenen deel uit van een squadra uit de tweede rij. Het zegt veel over het geloof in zijn gelimiteerde kunnen. Op zijn gloriedag soleerde hij sterk en hield bij de finish ruim 20" over op de groep waarin onder anderen Thomas De Gendt, die misschien een unieke kans liet liggen. De kakelverse rozetruidrager Ryder Hesjedal vertoonde op de slotklim reeds de eerste tekenen van verval en dat belooft weinig goeds voor het nog zwaardere werk dat volgt. Joaquin Rodriguez ligt op vinkenslag om hem tijdens de volgende passage door het middengebergte (dinsdag naar Assisi) van zijn sokkel te stoten.
Een uitgedund peloton besteeg de flanken van de Colle Molella. Domenico Pozzovivo benutte een aarzeling om zich uit de voeten te maken. Hij hield wonderwel stand, zelfs al kwam Joaquin Rodriguez nog dreigend opzetten.
Voor Pozzovivo is dit de zesde deelname aan de grote ronde van zijn land. Meestal gaf hij op, behalve in 2007 en in 2008 toen hij zeventiende respectievelijk achtste werd. Bij die laatste gelegenheid viel hem zelfs een dagzege in de schoot na de declassering van de positieve Emanuele Sella, die als onrechtmatige eerste de Fasso Fedaia had bereikt.
In de daaropvolgende lente reed hij effectief als eerste door de finish in een rit in de Settimana Lombarda. Dat was de aanzet naar successen in de Brixia Tour en de Giro del Trentino, waarin hij niet enkel dagzeges maar zelfs de eindzege behaalde in 2010 respectievelijk 2012.
De eerste week van de 96ste Giro liep over van middelmatigheid. Enkel regérend wereldkampioen Mark Cavendish (al had hij vrijdag moeten uitgesloten worden omdat hij - zoals niets aan duidelijkheid latende beelden bewezen - op de loodzware Passo della Cappella gedurende vele seconden geduwd werd) - deed wat - op zijn terrein - van hem verwacht werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten