woensdag 9 mei 2012

Raimundas Navardauskas, 'n beetje van bij ons
De Litouwer Raimundas Navardauskas is de nieuwe rozetruidrager in de Giro. Vorige zaterdag was hij zesde geworden op 22" van Taylor Phinney. Zijn team, Garmin-Barracuda, was in de 32,2 km. ploegentijdrit rond Verona ruim de betere van BMC (+31"), het team van de vorige leider. De nog beter geklasseerde Alex Rasmussen (derde op 13") moest de rol lossen en dat diende de zaak van Raimundas Navardauskas, die men zijn moment de gloire best mag gunnen. Inzake het (helpen) winnen van ploegentijdritten is hij niet aan zijn proefstuk. Ook in de Tour van 2011 en in Qatar 2012 werkte hij daaraan mee. Ei zo na moest ook hij in Verona passen voor het verschroeiende tempo (ruim 52 km./u.) maar hij overleefde.
Raimundas zal geen vluchtige passant zijn. Hij maakte een niet gering gedeelte van zijn ontwikkeling door op Belgisch grondgebied. Hij meldde zich in 2007 met een dagzege in de Ronde van Luik (2de) en een zege in Zillebeke-Westouter-Zillebeke. Na wat op de dool te zijn geraakt bij het Kazachse Ulan 2008 en Team Piemonte 2009 was hij in 2010, deel uitmakend van La Pomme Marseillaise, helemaal terug en werkte hij zich op tot één der beste beloften van het continent: vierde in de Ronde van Vlaanderen, winnaar van Liège-Bastogne-Liège, zevende in Paris-Roubaix, negende in het Europees kampioenschap. Daar werden dagzeges en mooie klassementen in Franse rittenkoersen aan toegevoegd. Garmin had genoeg gezien en was er als de kippen bij om dit goudhaantje in te lijven.
Zijn debuut was bijna een voltreffer. Ei zo na won hij met Garmin de ... ploegentijdrit in Tirreno-Adriateco. Zijn individuele uitslagen vielen wat tussen de plooien van teamwork. Amper drieëntwintig jaar werd hij in zij kakelverse trui van Litouws kampioen prompt geselecteerd voor de Tour, niet in het minst in functie van de ploegentijdrit, die hij hielp winnen. Op het einde moest hij Tom Danielson, Ryder Hesjedal, Thor Hushovd (die in het bezit van de gele trui kwam), David Millar en Christian Vande Velde weliswaar laten rijden. Hij arriveerde niettemin slechts 1'01" na hen. Na die rimpelloos voltooide Tour (157ste) mocht hij meteen aan zijn winterreces beginnen.
In 2012 mocht hij een aardig tandje bijsteken. Zijn hele voorjaar stond in het teken van zijn eerste Giro, die dus al na een halve week geslaagd was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten