zaterdag 12 mei 2012

Ryder Hesjedal, géén vluchtige passant?!
Miguel Angel Rubiano (59ste op 1'11") bleef aardig overeind en behield zelfs de leiding in de bergprijs, rozetruidrager Adriano Malori (108ste op 11'28") daarentegen werd helemaal weggespoeld.
Twee nieuwe outsiders maakten op de zevende dag van de 96ste Giro hun opwachting. Dagwinnaar Paolo Tiralongo, bijna 35 jaar inmiddels en aan zijn dertiende campagne bezig, verdubbelde zijn globaal aantal overwinningen. In de Giro van 2011 behaalde hij aan het einde van de slotweek een dagzege in Macugnaga, wellicht een presentje van zijn vorige kopman Alberto Contador, die de eindzege - tijdelijk - al op zak had. Dit keer won Paolo al op het einde van de eerste week van zijn enige gezèl Michele Scarponi, die hem al evenmin veel in de weg leek te leggen. Scarponi is kennelijk nu al bondgenootschappen aan het smeden voor de twee zware weken die eraan komen.
Ryder Hesjedal werd de nieuwe leider in de tussenstand. Ook hij is een outsider, die evenwel alsnog kan uitgroeien tot een topper want op zijn 31ste zit hij nog niet aan zijn plafond. In de kruin van het klassement kon hij wel eens een blijver zijn, niet noodzakelijk op de hoogste tak maar net eronder. De Canadees realiseerde in 2010 een prachtseizoen met een zevende eindplaats in de Tour. Zijn beste daguitslagen behaalde hij op sterk uiteenlopend terrein: vierde in Arenberg, derde op de Tourmalet.
Op dat elan ging hij door in de nazomerse Pro Tour - koersen.
Op zijn dertigste leek de Canadees, een gevierd mountainbiker, het ook te zullen maken op de weg. Zijn seizoen 2011 werd evenwel een afknapper, in de Tour bleef hij steken op de zeventiende plaats en ook in "zijn" klassiekers moest hij veel plaatsen inleveren. 2012 deelde hij anders in en aan de vooravond van zijn derde Giro minder wedstrijddagen in de benen en dat kon wel eens renderen. Een dagzege en een top-vijf in het eindklassement zijn best haalbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten