woensdag 9 mei 2012

Voor wie (nog) niet gewonnen heeft:
uitblinken is essentiëler!
Oòk dàt kan aan mij liggen maar ik heb hem niet nooit kunnen vatten de quote van Pierre ("Baron") de Coubertin en dan heb ik het over "deelnemen is belangrijker dan winnen".
Pierre de Coubertin (°Parijs, 1 januari 1863 – +Genève, 2 september 1937) was een Frans historicus en pedagoog en naderhand de créateur-fondateur van de moderne Olympische Spelen. Hij was ook de tweede voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.
"Deelnemen is belangrijker dan winnen" zou evenwel geen uitspraak van hem zijn. Wel heeft hij in 1908 deze uitspraak van de ... bisschop van Pennsylvania hebben overgenomen:
Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.
"Deelnemen is belangrijker dan winnen" is daar kennelijk de foute interpretatie van die men Baron de Coubertin abusievelijk in de mond heeft gelegd.
Deelnemen kan hoegenaamd niet belangrijker zijn dan winnen - hoe zou het ? - wel essentiëler zoals uitblinken omdat er meer dan één gegadigden kan bereikt worden.
Eén en ander brengt ons naadloos bij de vele koersende jongeren die dit seizoen nog niet gewonnen hebben en dat als een gemis aanvoelen. Winnen is vandaag de dag veel moeilijker dan de voorbije decennia omdat het aantal koersen drastisch verminderd is. Per koers kan er slechts één winnaar zijn. Winnen is natuurlijk niet verboden maar het kan tot gewenning leiden die gemakzucht voorafgaat.
Een koers(je) winnen is zowat hetzelfde als in de jeugdreeksen van het voetbal een doelpunt scoren. Wie zich reeds als jonge voetballer uitslooft voor de ploeg en geregeld assists uitdeelt, komt meestal verder dan zij die tientallen inleggertjes achter hun naam kregen. Overigens zijn het in het voetbal niet allemaal voorspelers (zoals het in de koers niet allemaal spurters zijn). Een betrouwbare verdediger en een polyvalente middenvelder heeft op termijn zoveel meer te bieden. Voorspelers en spurters zijn daarom niet gedateerd op voorwaarde dat ze behalve scoren respectievelijk winnen nog andere pijlen op hun boog hebben.
Jonge renners die nog geen zegestreepje achter hun naam hebben hoeven zich, zelfs op het einde van het seizoen, dus niet ongemakkelijk te voelen. Hardbevochten (zelfs verre) ereplaatsen in interclubs, kampioenschappen en last but not least tijdritten zijn zoveel meer waard dan gemakkelijke regionale succesjes. Op die manier (eervol) verliezen maakt hen sterker voor de volgende stappen.
Toch even herhalen dat winnen al evenmin vies is en dat men de bloemen niet moet versmaden wanneer ze binnen handbereik vallen. Dat zou er nog aan mankeren. Ook jonge notoire winnaars, zij het een minderheid, stoten door naar de hogere regionen.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten