woensdag 13 juni 2012

Lance Armstrong, the never ending story
Et voilà, de Armstrong - carrousel trekt zich, na een periode van relatieve stilte, weer op gang. Deed hij het of deed hij het niet? Het ogenblik om die vraag te relanceren is voor hen die het wielrennen gericht schade willen toebrengen alvast goed gekozen: vijftien dagen vòòr Le Grand Départ à Liège. Die timing is een beproefd recept. Misschien boft het wielrennen voor één keer met de mega-aandacht voor het EK voetbal zodat de media hun atoomwapens hiervoor slechts in beperkte mate kunnen aanwenden. Hoewel: wacht maar de volgende dagen af. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.
De plot...
Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA (U.S. Anti Doping Agence) heeft beslist een antidopingprocedure op te starten tegen zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, liet The Washington Post weten. Significant voor de ernst van de aanpak is dat Armstrong voorlopig niet meer deelnemen aan triatlonwedstrijden. Of hij enkele of alle zeven zijn Tourzeges verliest, valt nog af te wachten.
De Internationale Wielerunie bevestigde woensdagavond dat er een procedure opgestart is tegen leden uit de entourage van de zelfverklaarde boss. De UCI sprak de naam 'Lance Armstrong' niet expliciet uit, maar ontkende al evenmin dat hij erbij betrokken is.
The Washington Post kon naar eigen zeggen een brief van het USAD, gericht aan de inmiddels 40-jarige Armstrong en aan zijn entourage, inkijken. Daaruit blijkt dat het Armstrong verdenkt van dopinggebruik in de periode waarin hij zijn comeback lukte (2009-2010).
In de afgenomen bloedstalen zouden sporen van epo en bloedtransfusies zijn aangetroffen. Het USADA zou daarnaast over getuigenissen beschikken die Lance Armstrong, de Italiaanse dokter Michele Ferrari en zijn toenmalige ploegmanager Johan Bruyneel linken aan een grootschalig dopingnetwerk dat bestond tussen 1998 en 2011.
USADA heeft het over een dopingsamenzwering en noemt ook de namen van de Spaanse dokters Pedro Celaya en Luis del Moral alsook de Spaanse trainer Pepe Marti. De drie werkten regelmatig samen met de teams van Bruyneel. Celaya is trouwens nog steeds ploegdokters van het huidige RadioShack-Nissan.
Armstrong, die begin 2011 definitief afscheid nam van de wegkoersen en zich opnieuw op het triatlon stortte, ontkent op zijn website de beschuldigingen.
- "Het is een heksenjacht, maar de beschuldigingen slaan nergens op. Ik heb nooit doping gebruikt. Ik heb tijdens mijn carrière meer dan 500 dopingtests afgelegd en werd nooit positief bevonden", aldus Armstrong.
Eigenlijk zouden we het moeten toejuichen indien een schuldige Armstrong alsnog wordt ontmaskerd. Het bewijst dat de huidige wielrennerij er alles aan probeert te doen om zijn credibiliteit te vrijwaren. Dat is niet gemakkelijk want de perceptie die de media opdringt, wil het anders: gerichte schade toebrengen aan het wielrennen!
Ik krijg er reflux van wanneer ik bepaalde lieden steeds opnieuw hoor zeggen: "ze pakken toch allemaal, meneer?". Er is zoveel van waar als dat àlle mannen ... hoerenlopers zijn.
Overigens hoe zit het met de medische controles op het EK voetbal? Een retorische vraag zeker?
Geldt de houdbaarheidsdatum van de bloed- en de urinestalen even lang voor de andere sporten als voor het wielrennen? Nog een retorische vraag.
En dan is er ook nog deze vaststelling naar de media toe: het omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal, dat kort voor het EK uitlekte, werd veel minder uitvergroot en inmiddels weer helemaal ondergesneeuwd. Don't damage the holy cow!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten