donderdag 2 augustus 2012

Bradley Wiggins is de nieuwe metronoom
Bradley Wiggins heeft na eindwinst in de Tour ook de Olympische titel tijdrijden op zijn palmares bijgeschreven en meteen zijn voornaamste desiderata van 2012 compleet waargemaakt. Bovendien is hij met zeven medailles voortaan de meest gelauwerde Britse sporter.
Er mag geen enkele twijfel over bestaan: Wiggo is dé metronoom van het huidige internationale wielrennen en dat wordt bekrachtigd door zijn afgetekende pole position in de erg betrouwbare Cycling Quotient Ranking met ruim 700 punten meer dan de Spanjaard Joaquin Rodriguez en ruim duizend eenheden meer dan de absolute runner up Peter Sagan.
Wiggo werd als een rockster begroet door tienduizenden extatische Britten, die de vorige dagen op "hun" Spelen en ondanks de ruimste delegatie meer dan een beetje op hun honger waren blijven zitten. Nog geen enkele gouden medaille werd hun deel tot de roeisters Heather Stanning en Helen Glover Bradley Wiggins nog net de pas afsneden. Het motiveerde Bradley om meteen aan te sluiten. Philippe Gilbert, de renner van het jaar de jongste drie jaren die pas zeventiende werd, moest ruim vier (!) minuten toegeven. Hij had naar eigen zeggen afgezien op de lange rechte stroken tegen de wind in. De anderen (sic) niet dus.
Zelfs titelverdediger Fabian Cancellara bracht Bardley Wiggins nooit in verlegenheid, zelfs de rest van het podium niet aangezien hij pas zevende werd. Het had zeker te maken met zijn late val in de wegrit maar toch is het onwaarschijnlijk dat indien hij over al zijn middelen had beschikt een vuist zou hebben gemaakt richting Wiggo.
Na het mislopen van goud door Mark Cavendish in de olympische wegrit lag er nog meer druk druk op de schouders van Wiggins, die onderwijl wel wat kan hebben.  Met vier gouden, één zilveren en twee bronzen medailles is zijn collectie eremetaal uitgebreid tot zeven stuks. Daarmee passeert hij de legendarische roeier Steve Redgrave, die weliswaar vijf keer goud won.
Benieuwd wat Bradley Wiggins er verder in 2012 nog van bakt. Olympisch kampioen worden op eigen bodem, is het hoogst haalbare voor een atleet. Hierna zou wel eens decompressie kunnen volgen. Bradley gaf toe dat hij tijdens de slotkilometer vooral aan wodka tonic dacht. Zijn entourage herinnert zich hoe Wiggins zich na de Spelen van Peking 2008 te pletter dronk. Maandenlang, voegden enkelen er vertrouwelijk aan toe. Bradley Wiggins terugzien op het WK tijdrijden in Nederland? Hoogst twijfelachtig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten